Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk dili için göstermiş olduğu ilk hedef; Türk dilinin zengin, gelişmiş ve her türlü ihtiyaca karşı cevap verebilecek düzeyde bir hale getirmektir. Atatürk bu konu ile birebir olarak ilgilenmiş ve bilgi sahibi olmuştur. Kendisi Türk dili için yapılmış olan çalışmalara ve gereksinimlere bizzat öncülük etmiştir. Bu yönde çalışmalar yapmakta olan bilim adamlarına da azımsanmayacak düzeyde destekler sağlamıştır.
Ayrıca yapılan çalışmaların bütün aşamalarını da izlemiş ve sonuçlarını ise değerlendirmeyi aksatmamıştır. Bu noktada Atatürk, 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyetini de kurmuştur. Bu cemiyet Türk dilinin geçirmiş olduğu tarih evrelerini araştırmış, yeni olan kelimeler türetilmesine büyük ölçüde katkılar sunmuştur.
Atatürk’ün gösterdiği ve amaçladığı hedeflerden birisi Türk dilinin dünya çapında en zengin dil haline gelmesi olmuştur. Bu konuda Atatürk üçgen, dörtgen, beşgen gibi kelimeleri de bizzat kendisi oluşturarak Türk diline katkıda bulunmaya devam etmiştir. Peki, dilimizin zengin bir dil haline gelebilmesi için bizler ne yapıyoruz?
Kendimiz bir kelimenin dilimizde karşılığı olmasına rağmen bambaşka dilleri kullanmaya devam ediyoruz. Kesinlikle ilk öncesinde kendi dilimizde bulunan kelimeleri öğrenmeli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türk dili bağlantısından şaşmamalıyız. Yabancı olan kelimeleri gerektiği yerde kullanmalıyız.
Türk dilinde karşılığı mevcudiyet gösteren yabancı kelimeleri kullanmaktan kesinlikle kaçınmamız gerekiyor. Devlet olarak iş yerleri denetim altına alınmalı, Türkçe isim koyanlara vergide kolaylıklar sağlanmalıdır. Şairler, yazarlar yazmış oldukları eserlerde saf bir Türkçe kullanarak Gazi Mustafa Kemal’ in Türk dili sevgisine ve saygısına sadık kalmalıdır. Atatürk’ ün bizlere sunmuş olduğu yolda emin adımlarla ilerleyebilmek için dilimize sahip çıkmalı, Türk dili sevgisini bir birimize aşılamaya devam etmeliyiz.
Bir cevap yazın