Koronavirüs hakkında yayın kuruluşları ve sosyal medyadan gerekli bilgilendirmeler yapılıyor ve bu salgının önüne geçilebilmesi için herkesin çok dikkatli olması gerekiyor. Dışarı kesinlikle çıkmamanız gereken ve olağan yaşam akışının değiştiği bu dönemi, çocukların da sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri gerekir. Peki coronavirüs çocuklara nasıl anlatılmalı? Neler yapmalısınız?
Sakin kalabilmelisiniz. Hastalığı ciddiye almalı; ancak endişe ve paniğe kapılmadan kaygı seviyenizi korumalısınız. Çocuğunuza kaygı durumunuzu yansıtmadan hastalık hakkında anlayabileceği örnekler vererek açıkça konuşabilmelisiniz.
Bilgilerinizin doğruluğundan emin olun. Hastalıkla ilgili çocuklarınızı bilgilendirebilmek için en doğru bilgilere önce sizin sahip olmanız gerekir. Doğru kaynaklardan bilgi edinin.
Çocuklarınızı hastalıkla ve alınması gereken tedbirlerle ilgili bilgilendirin, tedbirler kapsamında yapması gerekenleri önce siz yapın ve çocukların da yapmaları için teşvik edin.
Çocuklarınızın sordukları sorulara cevap verin. Edindiği yanlış bilgiler varsa bunları öğrenin ve doğruları öğretin. Gereksiz bilgilendirmeden uzak durun.
Korkuları varsa öğrenin ve bu korkuları geçiştirmek yerine korkuları hakkında konuşun.
Güven verin. Çocuğunuzla şeffaf olarak bilgilendirme yaptığınız konusunda size güvenmesini sağlayın. Onlara net bilgiler verebilmeli, hastalık çok yeni olduğu için uzmanlar tarafından halkın bilgilendirildiği, dikkat edilmesi gereken konular gibi bilgiler güncellendikçe, çocuklar da yeniden bilgilendirilmelidir.
Gerekli temizlik ve hijyen kuralları, yapması ve yapmaması gerekenler mutlaka öğretilmeli, uygulatılmalı. Oyun, yemek, tuvalet gibi zamanlardan önce ve sonra ellerini sabun ve suyla iyice yıkaması gerektiğini çocuğunuzun yaşına göre gerekirse uygulamalı anlatın, ellerini yüzüne dokundurmamasını hatırlatın. Ev içi ve dışı hijyenle ilgili tüm bilgilendirmeleri yapın ve uyguladığından emin olun.
Okulların ara verildiği bu günlerde uyku ve çalışma rutinine devam edilmeli. Bu arada evde yapılabilecek aktivitelerle vaktini verimli şekilde değerlendirmesi sağlanmalı. Hastalık ve korunma tedbirleriyle ilgili yeterince bilgilendiğinden emin olmalı; ancak yoğun korku ve kaygı oluşturacak davranışlardan da uzak durmalısınız.
Bir cevap yazın