Köy Enstitüleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim alanında yaptığı en önemli reformlardan biridir. Köy Enstitüleri, 1940’lı yıllarda İsmail Hakkı Tonguç tarafından kurulmuş ve Türkiye’nin kırsal kesimlerindeki çocukların eğitimine büyük katkı sağlamıştır.
Kastamonu Göl Köy Enstitüsü, 1949 yılında faaliyete geçmiştir. Bu enstitü, diğer enstitüler gibi öğretmen yetiştirmenin yanı sıra, meslek edindirme kursları da düzenlemiştir. Göl Köy Enstitüsü, özellikle kız öğrencilerin yetiştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır.
1940 yılında açılan Göl Eğitmen Kursu, Köy Enstitüleri’nin açıldığı tarih olan 1940 yılındaki faaliyetlerini ve eğitim-öğretimini değerlendirerek genelde Köy Enstitüleri sistemi, özelde ise Göl Köy Enstitüsü bünyesindeki işleyişini ortaya koyabilmek amacıyla bir makale yazılmıştır ¹².
AŞKLA
Kaynaklar :(1) Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları » Makale » Kastamonu-Göl Eğitmen …. https://dergipark.org.tr/tr/pub/iuydta/issue/956/10784.(2) KASTAMONU-GÖL EĞİTMEN KURSU’NUN 1940 YILI FAALİYETLERİ – DergiPark. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/9978.(3) Türk Eğitim Tarihinde Alternatif Bir Model: Köy Enstitüleri – DergiPark. https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1119431.(4) Tarih ve Gelecek Dergisi » Makale » Göl Köy Enstitüsü’nde Kız …. https://dergipark.org.tr/tr/pub/jhf/issue/58722/830983.
Bir cevap yazın