Bir çoğumuz Gulliver’in Gezileri’ni ilkokul yıllarımızda okumuşuzdur. Okumamış olsak bile ismini görmüşüzdür. Kısa süre okuduğum Dumas’dan Binbir Hayalet kitabında ismi geçince tekrar başlayıp okumak istedim. En azından eski günlerimi hatırlamak için tekrar okuyup hatırlamak istedim.
Okul yıllarımda benim okuduğum ve yarım kalan Gulliver’in Gezileri; çocuklar için olduğundan daha kısaydı. Öğretmenimiz kitap bitmeden kitapları topladığı için bitirememiştim. O yıllarda okuduklarımızı sıra arkadaşımızla paylaştırdık. Ya da sınıf kütüphanesine verirdik. Yeni kitap alırdık. Bu nedenle bitirmek kısmet olmamıştı.
Kitap dört bölümden oluşuyor. Bu bölümlerden devler üstesinde geçen hikayeyi hatırladım. Diğer bölümler o kadar hatırımda kalmamış. Birinci bölüm, yazarımız bir dev olarak bir adaya düşüyor. Orada kendinden çok küçük insanlarla karşılaşıyor. Bir süre bu insanlar ile yaşıyor. İkinci bölüm bunun tam tersi. Adadaki insanlar birer dev oluyor, yazarımız çok küçük bir insan oluyor. Üçüncü bölüm, yazarımızın en karışık gezisidir. Bir adadan diğer adaya geçip duruyor. Uçan adalar göze çarpan en büyük detay diyebilirim. Şimdi bile düşününce o bölüm ile alakalı çok bir şey aklıma gelmiyor. Dördüncü bölüm, yazarımız adların konuştuğu bir adaya düşüyor. Bu adama erdem kavramı üzerinde çok duruyor. Kendi ırkından utanıyor, tiksiniyor.
Kitap bir gezi kitabı olarak gözükse de aslında İngiliz yönetimini eleştiren bir eleştiri kitabıdır. Yazar yaşadığı dönemde çeşitli görevlere gelmek için birçok çaba gösteriyor. Fakat dönemin yöneticileri kayırma, rüşvet ve ikiyüzlülükle Swift’e istediği görevleri bir türlü vermiyorlar. Kendi adamlarını bu mevkilere yerleştiriyorlar. Swift’te bu zorlukları Gulliver’in Gezileri’nde anlatıyor.
Birinci, ikinci bölümler en beğendiğim geziler oldu. Dördüncü bölüm tamamen dönemindeki insanları eleştiren bir eleştiriydi. Kitabın yazılış amacını da içeriyor. Bu bölümü ortalama buldum. Üçüncü bölümde ise, göndermelerin olduğu bölümdü. Çok fazla beğenemedim. Çok fazla bir şeyde hatırlayamıyorum. Dediğim gibi karışık bir bölümdü.
Son olarak neden Gulliver ismini kullanıldığı açıklanmamış. Kitapta da geçmiyor. Geziyorsa da ben mi kaçırdım. Bilemiyorum.
Bir cevap yazın