Istırap..
‘Baba bizi yersen, acımız azalır, bu bedeni sen vermiştin bize, geri al şimdi’ dediler.
Dördüncü güne geldiğimizde Gaddo ayaklarımın dibine uzandı:
‘Baba yardım etmeyecek misin bana?’ dedi.
Ardından öldü; nasıl görüyorsan şimdi beni, tanık oldum üçünün de peş peşe ölümüne,
Acının yapamadığını açlık başardı sonunda;
Bunları dedikten sonra gözlerini kaydırdı, kemik ısıran bir köpek gibi dişledi o talihsiz kelleyi.
(İlahi Komedya/33. Kanto).
Ugolino della Gherardesca, krallık yandaşı bir politikacıdır. Pisa hükümetini zayıflatmakla başlayan süreç, başpiskoposun yeğeninin öldürülmesinden sonra zindana atılmasıyla son bulur. Ugolino aile soyunun kurutulması hedeflenerek tüm oğulları ve erkek torunları ile zindana atılır.
Dante, Ugolino’nun dramını İlahi Komedya’da ülkelerine, ailesine ve hayırseverlere ihanet edenler için ayrılmış cehennem bölümünde yer verir. 1288 yılında hapse atılan kont türlü işkencelerden geçtikten sonra açlık ile sınanır. Tüm karakterler çaresiz, endişeli ve huzursuzluk içinde betimlenirken; Ugolino açlık içinde kıvranan aile fertlerini tek tek yer. Bu yüzden ‘Yamyam Kont’ ismi ile literatüre geçer.
Trajik hikayenin çarpıcı bir anlatımı ise Jean Baptiste Carpeux’un hayat verdiği heykelde bir baş yapıta dönüşür. Ugolino’nun ayakları ve ellerine sarılmaya çalışan oğulların yalvarışı beyhudedir. Oğullarından biri bacaklarına sarılmış işkencenin bitmesi için kendisini yemesi için babasına yalvarmaktadır. İki torunu ise baygın ve yorgundur.
Kont ise çocuklarına zarar vermekten sakınmak için kendi parmaklarını yemektedir. Kendi bedenlerini babalarına sunan çocukları karşısında Ugolino’nun ıstırabı ise dayanılmazdır. Hayatta kalamayacağını anlayan mahkumlar sonunda açlıktan ölür ve Ugolino’nun oğullarını açlık kriziyle yemesiyle son bulur.
Istırap denilen duygu bir Baba için
Zamanla Geçer mi?
Bir cevap yazın