Müzik alanında ad bırakmış, Alman müzisyen ailenin çocuğu Johann Sebastian Bach… .
O dönemde günümüzde kullandığımız piyanolar henüz yapılmamıştır. Dönemin en iyi enstrümanı klavsendir.
Basch klavseni ve kemanı babasından, ilk org derslerini de amcasından alır. Çocukluğunu enstrüman, besteler ve müzisyenlerle geçirir.
Yılda bir kez bir araya gelen aile birlikte müzik yaparlar. Sadece dokuz yaşında Annesini ve babasını arka arkaya kaybeder. Yanına taşındığı kilise orgcusu olan en büyük ağabeyi Cristoph Bach müzikal gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Kendisinden önceki Bachlar’ın bestelerini de düzenlemiştir.
Onun müziği…… Orgcu, kusursuz soprano ve besteci büyük sanatçı… Kantatlar, konçertolar, orkestra suitleri, aryalar, kanonlar, reçitatifler, dört sesli koro müzikleri……
Dünya’ ya değişik müzik biçimlerinde bırakılan şaheserler..
İlk eşini kaybeder. İyi bir soprano olan Anna_Magdalena ile evlenir.
Bach karısının klavsen çalmasını geliştirmek için bestelediği parçaları ‘Magdalena’ nın piyano’ kitabı adı altında toplamıştır. Genç kadın el yazısıyla Bach’ ın pek çok eserini temize çekmiş günümüze ulaşmasını sağlamıştır.
Yaşamı boyunca binin üzerinde çalışmasından aile üyelerinin arşivlerine alabildikleriyle sınırlı kalmıştır.
İkinci eşi Anna-Magdalena, dört kızını ve üç oğlunu daha kaybeder. İki evliliğinden 20 çocuğu olur. Çocukların sadece 13 tanesi hayattadır.
Kayıp dolu, darmadağın nasıl dayanabildi? Yazmaya nasıl devam edebildi? Nasıl yaptı biliyor musunuz?
Oyunun sonunda hep “Soli Deo gloria” “Yalnız Tanrı’ya şükürler olsun.”. ve başına da “Tanrım yardım et…” yazar. Yaşamının son yıllarını kör geçirmesi onun inancını sarsmaz çalışmalarını sürdürür, söyleyip yazdırır.
Bach, ölümü yaklaştığını hissedince; batı müziğinde dini şarkı, bir çeşit ilahi olan (son koral) ‘ ın başına “Tanrım işte katına çıktım” cümlesini de yazdırmıştır.
Müziği için bu gücü ona ancak Tanrı verirdi… .
Resimdeki Heykel : Betül Erenoğlu
Bir cevap yazın