- Hastalığı en başında ciddiye almayan İtalya’da doktorlar, yatak kapasitelerinin çok üzerinde vaka gelmeye başladığı için hastaları koridorlarda yatırmaya ve hasta seçmeye başladı. Çok yakında vakalar arttığı için hastaların artık yerlerde bakılmaya başlanacağı tahmin ediliyor.
- Hastalığa yakalanan kişiler solunum ve böbrek yetmezliğinden, karantinada olduğu için yakınlarıyla vedalaşamadan, yalnız ölüyor ve öldüklerinde mensubu olduğu dinin gereği yapılması gereken görevler yapılamadan ceset torbasına konularak ve tören yapılmadan gömülüyor.
- Güney Kore, 3 hafta boyunca vaka sayısını 30’da tutmayı başarmıştır; ancak bir kadın trafik kazası yaparak hastaneye gelmiş ve yüksek ateşi nedeniyle covid-19 şüphesine rağmen önlem alınmamıştır. Günlük hayatına, gezmeye, sosyal hayatına devam eden kadın, 31. vaka olarak binlerce kişiye virüsü bulaştırıp Güney Kore’deki vaka sayısını kısa sürede tırmandırmıştır.
- Hastalığın hızlı yayılmasının nedenlerinden biri de çok belirgin semptomlarla görülmeyebiliyor oluşu. Bağışıklığı dirençli birçok kişi, hastalığa yakalandığını anlamadan ayakta geçiriyor ve tedbir almadığı için başkalarına bulaştırıyor.
- Genel kanı hastalığın daha çok ileri yaş grubundan kişilerde hayati risk taşıdığı olsa da, aynı risk genç ve çocuklar için de geçerli. Kronik rahatsızlığı bulunan genç ölüm haberleri alınmaya başlandı. Hastalığı yaşayanlar ve doktorların uyarıları, koronanın kesinlikle bir grip olmadığı, çok ciddi bir hastalık olduğu ve yine çok ciddiye alınması gerektiği yönünde.
- Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre, koronavirüsler yüzeylerde birkaç saat veya birkaç güne kadar kalıyor. Yani dışarı çıkmanız halinde virüsün size bulaşmaması için azami önlemi aldığınızı düşünseniz de, mutlaka dokunduğunuz ve temas halinde olacağınız yüzeyler olacaktır. Aynı şekilde, siz farkında olmasanız bile hastalığa yakalanmışsanız, herhangi bir yüzeye, birine, kullandığınız paraya dokunmanızla binlerce insana bulaşmasına neden olursunuz.
Bu bilgiler korkutmak veya kaygıyı artırmak için değil, aksine virüsü ciddiye alarak tedbirlerin alınmasını sağlamak ve olası risklerin ne olduğunu kısaca belirtmek içindir.
Çok mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği, dışarı çıkıldıktan sonraysa eve geldiğinizde hiçbir yere dokunmadan tüm kıyafetlerinizi makinede normal deterjanla en az 60-70 derecede başka çamaşırlarla karıştırılmadan yıkanması ve duşa girilmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü virüsler saçlarınızda, ellerinizde, kıyafetlerinizde olabilir, kolonya ve dezenfektanla temizleyemeyebilirsiniz. Kıyafetlerinizin, aksesuarlarınızın, çantanızın, cüzdanınızın ve kullandığınız diğer eşyaların tam anlamıyla dezenfekte edilmesi çok zor ve zahmetli bir iş. Dolayısıyla uzmanları iyi dinlemeli, sakin kalabilmeli ve dışarı çıkmamalısınız. Salgını kesinlikle ciddiye almalıyız. Yakınlarımız, ailemiz, çocuklarımız, sevdiklerimiz ve tanımadığımız yaşlı-genç herkes için dramatik süreç ve sonlara neden olmamak adına uyarıları dikkate almalıyız. Bu süreçte hem sağlık çalışanları hem de diğer insanlar için lütfen dışarı çıkmayın.
Bir cevap yazın