Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yollarını uzmanlar anlattı.
Kitap okuma alışkanlığının çocukluk çağında kazanıldığına dikkat çekmek ve çocuklara kitap okumayı sevdirmenin yollarını ebeveynlere anlatmak amacıyla Karşıyaka Belediyesi ve Kent Sağlık Grubu işbirliğinde “Çocuğun Dünyasında Kitap” konulu panel düzenlendi. Panele çocuk edebiyatının değerli yazarı Hüseyin Yurttaş ve Kent Sağlık Grubu Çocuk Psikoloji Uzmanı Şebnem Türkdalı Temizocak konuşmacı olarak katıldı.
Bebeklik döneminde kitaplarla tanışan çocukların hayatında kitap hep var olacaktır.
Çocuk Psikoloji Uzmanı Şebnem Türkdalı Temizocak, “Çocukların Psikolojik Gelişiminde Kitapların Etkileri” başlıklı sunumuyla kitap okuma alışkanlığının kazanımında anne ve babanın rol model olduğuna dikkat çekip, doğru kitap seçimi konusunda önerilerde bulundu.
Çocukların bakarak ve görerek öğrendiğine dikkat çeken Şebnem Türkdalı Temizocak, “Çocuklarıyla birlikte kitap okuyan ebeveyn, çocuk için en iyi rol modeldir. Anne ve baba kitap okumuyorsa çocuğun da kitap okuması beklenemez. Bebekliğinden itibaren kitaplarla bir arada olan çocukların tüm hayatında kitap var olacaktır. Çocuklar rutine çabuk alışırlar, bu nedenle evde her akşam planlanan kitap okuma saati, çocuğun gelişimi için çok değerlidir. Erken yaşta kitaplarla tanışan çocukların dil becerileriyle kelime hazinelerinin yaşıtlarına göre daha çabuk geliştiği, evde anne ve baba ile birlikte uygulanan kitap okuma saatinin ebeveyn-çocuk iletişimini güçlendirdiği de araştırmalarla saptanmıştır.” şeklinde konuştu.
Kitap, çocuklar için önce oyuncak, sonra da arkadaştır.
Kitap seçiminde yaşa uygun tercihler yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Şebnem Türkdalı Temizocak, “Her yaşa uygun bir kitap vardır. Erken çocukluk döneminde kitap bir oyuncaktır. Çocuk, kitapları kendi oyuncaklarının bir parçası olarak algılar. Çocuk büyüdükçe kitap bir alışkanlık haline gelir. Çocuk, kitaplarla birlikte hayal kurar. İyi hayal kuran çocuk, gelecekte de başarılı olur. Çocukların yaşına uygun ve olumlu içeriği olan kitaplar ile çocuklar hayal kurarak hikayeleri içselleştirir. Hayal edebilmek ve zihinde canlandırmak, yaşanmışlık hissi verir. O yüzden olumlu hikayesi olan kitapların okunmasında yarar vardır. Kendine güvenen güçlü çocuklar yetiştirmenin yolu, çocuğa içsel güç kazandırmaktan geçiyor.” dedi.
Kültür insanı olmanın yolu, okumaktan geçiyor
Kitap okumanın çocuğa kazanımlarının neler olabileceğini anlatan, kitap seven çocuklar yetiştirmek için ebeveynlere önerilerde bulunan yazar ve şair Hüseyin Yurttaş, “Kitaplar, çocukların dünyaya açılan pencereleridir. Çocuklarımıza önce sevgiyle yaklaşalım, onlarla iç içe olalım, çocuklarımıza kitap okumayı özendirelim. Evde kitap yoksa, çocuğun hayatında da kitap olmayacaktır. Her gün 30 dakikalık okuma etkinliği, aydınlanma yolunda hayatın bütün yönünü değiştirecektir. Çünkü kültür insanı olmanın yolu, okumaktan geçiyor.” dedi.
Dilek Eker
Kurumsal İletişim I Corporate Communication
0232 386 70 70 (1712)
Bir cevap yazın