Kimlerdi bu robot bireyler? Çağımızın gelişmesi ve teknolojinin ilerlemesiyle artık insanlar bir cep telefonu ile herkese ulaşabilir duruma geldi. İnsanların birbirlerine daha kolay daha hızlı ulaşması insanların kafalarını telefondan kaldırmamalarına neden oldu. İlişkileri güçlendirdiği sanıldığı halde tam tersi insan ilişkilerini zayıflatır duruma geldi. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: Aile ortamında herkesin elinde telefon olup kimse birbiriyle ilgilenmeyip herkes sosyal medyada dolaşırsa o ailede iletişim sıkıntısı yaşanır. İletişim sıkıntısı yaşandığı için aile içi bağları zarar görür. Aslında baktığımızda ne kadar tehlikeli bir durumda olduğumuzun göstergesidir. Aile içinde bağlar zayıfladığı durumda ise samimiyet azalır, kavgalar artar, sağlıklı iletişim kurulamaz. Bu durumdan bireyler zarar gördüğü gibi çocuklarda nasibini alır.
Günümüzde artık misafir kavramı yok olmaya başlamıştır. İnsanların hızlı hayatı ile birlikte yorgunluklarını bahane ederek artık evlerine misafir almayı istememektedir. Halbuki elindeki telefonlarla binlerce insanı evlerinin içine sokup birbirleriyle iletişimi kesiyorlar, zamanlarını telefonlarıyla geçiriyorlar. Aile içindeki iletişimsizlik bu şekilde çocuklara yansıyor, çevresindeki insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorlar. Mesela evde bir papağınız var ise onunla sürekli konuşup onu geliştirmek istersiniz, eğer bunu yapamazsanız papağınız sıradan bir kuş olur. Çocuklarda da böyledir. Düzenli ilişki kurmayıp güzel konuşmayı, zarafeti ve kibarlığı öğretmezseniz çocukların da robotlardan farklı olmayacaktır. İletişim kuramadığı ve söylenenleri kavrayamadığı için etrafa boş bakışlarını göreceksiniz. Ortamlarda, dışarda, okulda, parkta insanlardan çekinen ve bunalım içinde büyüyen çocuklar yetişecektir.
Çocuklar Kimleri Örnek Alır?
-Anne. Evet çocuklar annesini örnek alır. Belli bir yaşa kadar anne faktörü çok önemlidir. Çocuğun terbiyesi, karakteri, ilgi alanı, ahlakı… Bu gibi şeyleri çocuk anneden görür. O yüzden annenin tutumu, konuşması, ilgi alanları çocukta iz bırakır. Çocuk dünyaya geldiğinde boş bir bilgiyle gelir; görerek, duyarak öğrenir. Bu yüzden belli bir yaşa kadar anneyle büyüyen çocuk ilk izlenimlerini anneden alır. Baba faktörü de çocuk üzerinde etkilidir; fakat baba belli bir saatte işe gider, gelir. O zaman aralığında anne kadar etkisi yoktur.
Anneler ve babalar çocuğunun sürekli telefonda oynanmasından şikayetçidir. Ama çocuk dünyaya telefon kavramını bilmeden geldi. O zaman çocuk telefonu nerden öğrendi? Bu sorunun cevabı çok basit: ”Ebeveynlerden. ”
Ebeveynler aslında kendilerinden şikayet ediyorlardır. Çünkü çocuk; anne ve babanın aynısıdır. Anneler ve babalar neden çocuklarına telefon veriyor? Bu sorunun cevabını hiç düşündünüz mü? Çocuklarına oyuncak alıp çocuklarıyla oynamak ve parka gitmek gibi şeyler zahmetli geliyordur, bu yüzden aileler çocuklarına telefon vererek aslında benden uzak diyorlar. Ama çocuklar sizlerden uzak durursa kimleri örnek alacak? Telefonun içindeki yabancı kişileri mi? Sokakta yabancı biriyle konuşurken korkuyoruz aklını karıştırır diye. Ama telefonda sadece bir kişiyle değil, binlerce kişiyle konuşuyor. Ailelerin hareketleri ve konuşmalarında tutarsızlık görülüyor. Çocuklar telefonda oynayarak ve telefondan izleyerek hayal güçlerini de durdurmuş; bir süre sonra ise hayal güçleri paslanmış durumda olacaktır. Oyuncaksız büyüyen çocuklar ilerde sıkıntılar yaşayacaktır, oyuncak yerine telefon kullanan çocuklar paylaşma duygusunu bilmeyecektir. Bencil, asabi, duygusuz bireyler olarak topluma katılacaktır. Burada çocukları suçlamak yerine çocuğun annesini babasını yargılamak gerekecektir.
Çocuklarına güzel telefonlar alan aileler yerine, eğitici oyuncaklar ve kitaplar alan aileler olmalıdır. Çocuk, çocukluğunu yaşayarak büyümelidir. Anne ise çocuğuyla vakit geçirerek anneliği öğrenmelidir. Youtube videoları, aşk dizileri, moda programları ile büyüyen çocuklar yerine; Nasreddin Hoca, Dede Korkut, Hacivat Karagöz gibi milli değerlerimizi öğretmemiz lazım; güldürürken öğreten miraslarımızla yetiştirirsek topraklarımıza bağlı, geçmişimizi bilen bireyler olarak topluma kazandırırız onları .
Bir cevap yazın