Tüm dünya Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken medya ve çeşitli yayın kuruluşlarından insanlar bilgilendirilmeye ve bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Salgının dünya genelinde durdurulması ve can kayıplarının önüne geçilebilmesi için istisnasız herkese hijyenin sağlanması, gerekli koruma önlemlerinin alınması ve mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması konusunda önemli sorumluluklar düşüyor.
Covid-19 virüsünün neden olduğu koronavirüs hastalığıyla mücadele edilen bu kritik dönemde hastalığın daha fazla yayılması kadar kritik olan bir diğer konu da, ülkelerin sağlık hizmeti kapasitelerini aşan sayılarda vaka olması halinde sağlık personeli sayısının yetersiz kalması ve hastalara gerekli hizmetlerin verilememesi ihtimalidir. Bu nedenle her yaş grubundan insanın hastalığa yakalanmamak konusunda gerekli tedbirleri azami ölçülerde alması şarttır. Yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin daha büyük risk altında bulundukları düşünüldüğünde, diğer grubun risk taşımadığı ve nasılsa hastalığı atlatabilirim düşüncesiyle sorumsuzca hareket etmesinin bedelini hem kendi ailelerine hem diğer sevdiklerine ödetebileceklerini unutmamalıdırlar. Bununla birlikte herhangi bir hastalığı olmasa da hastalık karşısında gençlerin de hayati risk taşıdıklarını hatırlatmakta yarar var.
Covid-19 pandemisiyle mücadelede en büyük risk altında bulunan grup hiç şüphesiz sağlık çalışanlarıdır. Memurlardan hemşirelere, doktorlara ve sağlık kurumlarında çalışan tüm görevlilere kadar büyük bir tehlike altında canla başla çalışan bütün personel büyük özverilerle işlerini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Bu mücadele sürecinde virüsü ailelerine bulaştırmamak için ailelerinden uzakta olmaları da mücadeleyi onlar için zorlaştıran diğer bir faktör. Virüsün bulaşma riskiyle ve ölümle burun buruna çalışmak, ailelerinden uzakta kalmak tüm sağlık personelinin işlerini yeterince zorlaştırırken hasta ve hasta yakınlarından gördükleri şiddet ve zorbalık da mücadele etmek zorunda kaldıkları başka bir cephe.
Eğitim seviyesinin düşüklüğü, sistemsel sorunların sağlık çalışanlarına mal edilmesi gibi nedenlerle hasta veya hasta yakınlarından görülen şiddet nedeniyle çalışma şartları giderek zorlaşıyor. İnsanüstü bir güçle çalışan doktor ve hemşirelere karşı her dönem ve özellikle böyle kritik dönemlerde saygı ve anlayışı elden bırakmamak insani bir görevdir. Bu süreçte oldukça ağır bir sınav veren tüm sağlık personeliyle iletişimde onlara gereken saygıyı ve özeni göstermek insanlık görevimizdir. Gerek sözel gerek fiziksel şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz. İş yükleri oldukça ağır olan, canları pahasına insanları hayatta tutmaya çalışan sağlık neferlerinin yüklerini daha da ağırlaştırmamak adına üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeli ve onlara her zaman ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. Ayrıca bu olağanüstü dönemde sağlık kurumlarını, sağlık personelini meşgul etmemek ve sistem yükünü arttırmamak için koronavirüs hastalığından şüpheleniyorsanız kesinlikle dışarı çıkmamalı, acil servise gitmeden önce 184 numaralı hattı aramalısınız.
Bir cevap yazın