Zeynep Kasap’ın “Güzel Uyu”, “ Kedi ve Adam” Öykü Kitapları Hakkında
Yeryüzünde bazı çiçekler vardır henüz keşfedilmemiştir. Ancak bu alanda ilgisi olanların onları bilip özümseyip hakkında bilgi sahibi olması ve yaptıkları titiz çalışmalarla bilim dünyasına kazandırılan, varlığından o vakit haberdar olduğumuz…
Yazın dünyasında da bilmediğimiz tanışmadığımız okumadığımız o kadar çok eser var ki!
Popülistliğin edebiyat kültürümüzü de olumsuz etkilemiş olmasından; çıkan onca ses, gürültü ve görüntüden; hakiki yazarları ya da hakikat yolunda emek sarf edenleri tanıyacak, bunca kirlilikten onlara ulaşabilecek halimiz kalmamış sanki… Neyse ki bu konuda da zaman zaman keşfe davet eden öncü dostlar var iyi ki de…
Görünenler arasında görünmeyenleri görebilmek, konuşulmayanları ele almak ve bunları dillendirmek yazabilmek ve okumak kadar topluma hizmetin bir başka yolu diye düşünüyorum.
Zeynep Kasap Hanım’ın isminden ve öykü kitaplarından da edebiyata hakiki anlamda gönül vermiş ve kitap incelemeleriyle katkı sunan değerli kalem Edebiyat Öğretmeni Samle Çağla Hanım’ın tavsiyesiyle haberdar oldum. Zeynep Hanım’ın “Güzel Uyu” , “ Kedi ve Adam” isimli iki güzel öykü kitabıyla tanıştım. İyi ki de tanışmışım bu iki güzel öykü kitabıyla, hayata neresinden bakmam gerektiği konusunda bir farkındalık daha oluşturdu bende. Ayrıca hikâye bir olayı naklederken kendi üslup ve tarzıyla yeniden yoğurup realist bir bakış açısıyla taze ve yeni bir eser olarak şekillendirmektir.
“Güzel Uyu” Öykü kitabı Hayal Yayınları tarafından 2020 yılında basılmış 78 sayfalık ince okunması kolay on beş öyküden oluşan bir kitap. Zeynep Hanım, hayatın içinden bize sıradan gibi gözüken konuların görünen kısımlarının yanında, görünmeyen yönlerine vurgu yaparak oluşturmuş hikâyelerini….
Görünenleri, dokunabildiklerimizi bir yere oturtmak kolaydır muhakkak; olmadı eşyanın insanın yerleri değiştirilir isimleri değiştirilir bir şekilde bir yere tutunması sağlanır ancak duyguları bağlantılandırmak öyle kolay değildir. His denen olgu pek azımızın farkında olduğu hatta çoğu zaman görmezden gelerek bastırılan bir mefhum haline gelmiştir ki zaman zaman hortlar içimizde en olmadık yerlerde ve olaylar karşısında işte o vakit bocalarız hayata karşı.
Ancak Zeynep Hanım öykülerinde his denilen olguya vurgu yaparak bize sıradan gibi gözüken olayların aslında duygu dünyamızda oluşturduğu hezeyânı anlatmaya çalışmıştır.
“ Fesleğen” isimli öyküsünde de “ Ruhları da bir yere tutturmak gerekir. Yoksa onlar da asma dalı gibi eğriliverir.” Derken hayatın acıları içinde ruhumuzun da beden kadar sağlıkla ayakta kalmaya ihtiyacı olduğunu hatırlatır bize…
Öyküleri arasında günlük hayat içerisinde aslında hiç farkına varılmayan aile, toplum ve insan hayatının aksayan yönlerini kendine has bir üslupla ele almıştır.
“Kedi ve Adam” Öykü kitabı ise Mühür Kitaplığı Yayınları’nca çıkartılmış 2023 yılında basılmış çok taze bir kitap ve hayatın içinden kaleme alınmış on iki öyküden oluşuyor.
“Susmasaydım Yazamazdım” demiş Zeynep Kasap Hanım.
Sustuklarını yazanları daha çok dinleyesim var.
Kendime ve insana dair çok daha fazlasını bulabiliyorum. Biz gözle görünen elle tutulanları gerçek sanırız çoğu zaman çünkü somutluk olarak kazınmıştır zihinlerimize daha çocukluktan itibaren. Çok uzun yıllarda öyle olduğunu düşünmüşüzdür belki… Zihnimizle kalbimizin çelişmesi bundan dolayıdır belki de… Çoğu zaman kendimizle çelişmemiz kendimize yabancılaşmamız bize telkin edilenler ve kendimizi bulma çabamızla zihnimizin içinde dönüp duran her şey…
Kitapta küçük bir anekdot olarak bir öykünün başına tutturulmuş bu söz tarafımca da haklılığını tasdikledi.
” Gerçek elle tutulmayan gözle görülmeyen her şeydir. “ diyor. O kadar doğru ki hayatımız boyunca içimizde var olan ancak başkalarına anlatmaya çalıştığımız onların görmesi, duyması, anlaması için çabaladığımız nice duygunun hissiyatın düşüncenin sahibiyiz. İşte varlığını bir türlü ıspatlayamadığımız, “ bunları ben yaşıyorum böyle hissediyorum, böyle düşünüyorum” diyemediğimiz ya da duymazdan görmezden gelinen nice duygu yüzünden değil mi içimizde ve dışımızda kopan kızılca kıyamet? İşte yazarın gücü bu anlamda çok kıymetli…
Bir diğer güzellik de bazen kendinizin bile anlatmaya zorlandığı düşünceleri duyguları birilerinin size ifade etmesi yani sizi anlıyor olabilmesinin verdiği o gönül huzuru … Zeynep Hanım bunu başarmış bir kalem hatta duygudaşlık gücünü kaleme öyle bir yansıtmış ki “Kedi ve Adam” hikâyesinde bir kedinin ne düşündüğünü, hissettiğini bile aktarmış bizlere.
Sade, özentiye ve abartıya kaçmayan samimi duygularla kaleme alınmış lirizmin düz yazı halini sevenlere ve farklı açılardan bakıp düşünmemizi sağlayacak korku, sevinç, hüzünlerle yüzleşmemizin yollarını açacak keşfedilmesi gereken eserler olduğunu düşünüyorum.
ZEYNEP KASAP’IN “GÜZEL UYU”, “ KEDİ VE ADAM” ÖYKÜ KİTAPLARI-DENİZ GARİPCAN
Son Yorumlar
- DUYGU TAYLAN-UFUKTA BİR ÜLKESİN için Mehmet BONCUKOĞLU
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Songül
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Suzan Tokmak
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Ceren
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Latife
En Çok Okunanlar
Son Yorumlar
- DUYGU TAYLAN-UFUKTA BİR ÜLKESİN için Mehmet BONCUKOĞLU
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Songül
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Suzan Tokmak
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Ceren
- SESSİZ ÇIĞLIK PERDESİ:BİR AVAZDA-ENGİN DAL(SESLENEN ADAM) için Latife
Bir cevap yazın