Hayatı bilmek dilersen, kendini görmek istersen dönüp kendine bak.
Kendin ne isen o dur. Aslında hakikatta budur. Kendin yürü yolunu, aynaya bak gör kendi huyunu.
Kadim bilgelerin yazıtlarında okuruz, kişisel gelişim kitaplarında, hatta İbrahim soyundan gelen 3 dinde de bir deyiş vardır: “Baktığımızda gördüğümüz tek hakikat kendi yansımamızdır. Kendini özünü görmek istiyorsan insan aynasına bak” diye.
Kendini tanımak için çıktığın yolda varacağın yerde kendin görürsün. Bilmek ilk önce kendini bilmek ile başlar. İmam Ali “kim kendini (nefsini) bilirse, Rabbini bilir” demiştir.
Büyük bilge Sokrates, “Kendini tanı, o zaman başkalarını ve evreni de tanıyacaksın” derken, insanın kendini tanıma yolunda çıkacağı yolculuğun, kendi mikro kozmosundan başlayarak, evrenin büyük sırlarının saklı olduğu makro kozmosa doğru genişleyeceğine işaret etmiştir.
Ona göre “Sorgulanmamış bir yaşam, yaşamaya değmez.”, “Erdem insanın kendini tanımasıdır”. Özgür akıl, her şeyi araştırmak, tanımak ve açıklamak ister ve onun gözünde hiçbir şey mutlak sır halinde değildir. Rivayete göre Sokrates baldıran zehrini içmeden az önce bir öğrencisinin elinde tanımadığı bir müzik aleti görür. “Bana bunun nasıl çalındığını anlat” der. Öğrencisi üzgün bir şekilde, “Öğreteyim ama Sokrates, sanırım bunu çalıp keyif alacak zamanın olmayacak” der. Sokrates ise “Evet bunu çalıp keyif alacak zamanım yok ama öğrenmenin keyfi var ya” diye karşılık verir. “Ne bilgeler bilgeliği ararlar, ne de bilgisizler bilgeliğin ardına düşerler.” der Sokrates. Bilgelik bilgililik değildir. “Bilgi büyük bir güçtür ancak, bilgelik bu gücün kullanılması, hayata uygulanması ve başkalarına aktarılmasıdır. Diğer bir söylem ile bilgelik, tümüyle nesnel olan “bilgi” ile öznel sayılabilen “erdem” in birleşiminden oluşan olgunluk ve insanın öz varlığını bilmesinden doğan bir içsel aydınlıktır.”
Güzel düşün herşey güzel olsun. İste yeter ki iyilik ve güzellik seni bulsun.
Sevgi ile bak herkese, bu dünya kime kalacak
Saygı ile bak herkese, bu insanlıkta yol alacak
Ahlak ile yola gittiğinde, insanlık huzur bulacak
İlim ile yolu yürüdüğünde, herkese ders olacak
Bir cevap yazın