Malthusun fikri dünya nüfusunun buyumesiyle dünyada yeterli yemeğin olmaması. Fransız Devrimi düşüncelerine ve Godwinin tarimsal üretimin yüzyıllarca yetecegi dusuncesine karşı cikiyor. Burada, devletin insan mutlugu için uygun olduğu soylenmis, bu zaten Fransız düşünürlerinin çoğunda olan bir dusunce. Burada kendi dusuncelerimden bahsetmek istiyorum.Sanayi ülkeleri de aslında tarim ülkelerdir, olabilir . Ancak tarımsal hammaddesi fazla olan ülkeler, gelişmemiş ülkeler, bu da doğru. Bu yüzden Malthus un dediği gibi olursa hammadde değerli olacağından gelişmemiş ülkeler ve gelişmiş ülkeler arasında bir reversal olabilir, hem tarımı hem sanayisi gelişmiş ulkeleri hariç tutuyorum. Aynısı korona virüs için de belki olabilir. Belki organik tarım yükselişe geçtiği için de bir degisim olabilir , organik tarımla ilgili pazar genislediginden sanayi ürünlerine talep azalabilir. Verdiginiz makaleye dönersem, Tum hayvanların geometrik ilerleme kapasitesine sahip oldugunu söylemiş( A Household Word, but Misunderstood ).
Bu noktada düşündüğüm, evet, vardır ama belli bir nüfusa ulaştıktan sonra insanlar, düşünebilen hayvanlar ve nüfus planlamasına gidip bu konuda önlem alabilirler . Üstelik, birçok ülke, tarım ulkesi. Bir diğer düşündüğüm ise parabolik artış, yani artarak artmak hayvanlar için söz konusu. Burada, bununla ilgili 25 yılda bir iki katına çıkacağını söylüyor. Yine benim düşüncem , nüfus arttikca, hastalıklar da artacaktır. Malthus, bunu göz önünde bulundurmamis. Bir de şöyle bir şey düşündüm, Fransız İhtilali sonrasi bir nüfus yükselişi var, belki Malthus böyle bir devirde yaşadığı için bu tezi geliştirdi. Burada bahsedildigine göre, 1820 lerde doğum kontrol İngiltere’de geçerlilik kazanmis. Belki Malthus, bunun yayginlasacagini çok dusunmedi. Belki nüfus planlamasi çok yaygın olmadigi için böyle düşündü. Burada, savaş ve kürtaj birbirinin alternatifi olarak gösterilmiş, veba da kıtlığın. Burada, savaş ve kürtaj birbirinin alternatifi olarak gösterilmiş, veba da kıtlığın. Burada, savaş ve kürtaj birbirinin alternatifi olarak gösterilmiş, veba da kıtlığın. Örneğin, bence, kitlık olacaksa iyi yetişememis nesiller de olacaktır. Bu da üretim ve ilerleme acisindan sıkıntı doğurabilir. Ancak, bence, tribe lar genellikle doğanın yok olmadığı, insanların iyi beslendigi bölgelerde oluyorlar ve gelişmiş degiller.
Çok fazla insanin açlık cekebileceginden bahsetmiş. Bu, bana şunu düşündürdü. Görüşlerimi soyleyeyim. Üçüncü Dünya Savaşınin taslarla ve sopalarla olacağı soyleyrEn Einstein’in dusuncesi bilinir. Çünkü tarım önem kazanırsa, gıda olmadığı için, gelişmişlik dengesi tersine dönüyor. Burada bir Çin-Japonya kıyası yapılmış. Ben buna şunları ekleyebilirim:
Çin, is gücü ve ekonomik üretkenliği, tarımsal olarak da,yüksek bir ulkeyken Japonya sanayisi ve finansı iyi bir ülke. Ancak Japonya içsel refah olarak daha yuksek, örneğin evsizlik oranlari. Eger tarımsal hammadde önem kazanırsa bu denge tersine döner. Bunlar benim yorumumdu. Ancak, Malthus benim düşüncemin tersini düşünmüş. Japonya, Çin’e döner, diye ifade ediyor. Gecen oryantalizm okuduk, Çin’in Japonyaya göre daha kötü etiketleri oldugunu söyleyebiliriz. Bunun tersine döneceği burada söylenmiş. Bir yerde demiş ki, cinsiyetler arasındaki çekimin azaldığı tezine karşıdır.Simdi aklima bununla ilgili şu geldi, Malthus a karşı olarak , gerçekten de nüfusun artış hızı azalır, nüfus artiyor ama artış hizi azaliyor. Bir de aklıma şu geldi, petty commodity production da bununla beraber artabilir. Çünkü insanlar, üretimin düştüğünü görecekler. Çünkü once sağlıklı ürün, sonra Green Revolution di. Ancak bence sonrasında da tekrar manufactured üretim düşer. Sağlıklı beslenmeyle beraber GDOlu ürün azalır. Belki üretimin azalmasında bu da bir faktor olabilir. Burada çok ilginç bir nokta, gelir seviyeleri aynı olan insanlardan olusan evlenip çocuk sahibi olmayı seçen sinif oluşacak, çünkü sosyal baskılar azalacak.
Bir cevap yazın